Als je bevalling begonnen is kunnen jullie ons bellen volgens de instructies. We observeren de weeën, luisteren naar jullie kindje en voelen hoe het op dat moment ligt. Als de weeën krachtig zijn doen we een inwendig onderzoek om te kijken hoe veel ontsluiting je hebt. Vervolgens bespreken we jullie wensen; wil je misschien even in bad of onder de douche? We kunnen je tips geven voor massage en verschillende houdingen.

 

Is de bevalling echt begonnen en vind je het prettig dat we blijven, dan doen we dat. In geval van een thuisbevalling bellen we bij 5-6 centimeter ontsluiting de kraamverzorgster die ons komt ondersteunen bij de bevalling. Ga je poliklinisch bevallen dan gaan we bij 5-6 centimeter ontsluiting richting het ziekenhuis. De eerste vijf centimeter zijn voor de meeste vrouwen goed te doen. Er is dan nog een redelijke pauze tussen de weeën. Daarna gaat het proces meestal versnellen en worden de pauzes korter en de weeën intenser. Gemiddeld duurt het bij een eerste kindje 12 uur tot je volledige ontsluiting hebt. Daarna ga je nog ongeveer een uur persen. Bij een volgende bevalling gaat het in de regel allemaal wat sneller: 5-6 uur voor de ontsluiting en 10-15 minuten persen.

 

Na de bevalling blijven we nog een uurtje of twee bij je om te hechten, als dat nodig is, het vloeien in de gaten te houden en de baby na te kijken. Als je thuis bevallen bent blijft de kraamverzorgster tot drie uur na de bevalling. Ze zorgt er samen met ons voor dat je weer fris in een schoon bed ligt, de baby verzorgd is en gedronken heeft, de was in de machine zit zodat jullie volop van de baby kunnen genieten.

 

Een bevalling stap voor stap
Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier die voelt als een soort kramp in je onderbuik. Je kunt zo’n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. Je voelt de pijn aankomen en deze wordt erger. Net voor de golf omslaat  is de pijn het hevigst, daarna trekt die weer terug en voel je de pijn weer minder worden. Tussen de weeën door is er rust in je buik. Na verloop van tijd worden de weeën sterker, komen vaker en regelmatiger en doen meer pijn.

 

Ontsluitingsweeën maken je baarmoedermond open
De ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond ver genoeg opengaat om jullie kindje geboren te laten worden. Daarvoor zijn sterke weeën nodig. Ze duren langer (1-1,5 minuut) dan voorweeën en komen regelmatig; om de 3 tot 5 minuten. Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied; de een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen weeën (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. Tijdens de laatste centimeters ontsluiting (8-10 cm.) zijn ze het heftigst. Wij controleren via inwendig onderzoek hoeveel centimeter ontsluiting je hebt.
De baarmoedermond is ervoor gemaakt om op te rekken. De pijn ontstaat door het rekken maar er gaat niets stuk. Bedenk dat elke wee jullie kindje dichterbij brengt.

 

Je vliezen breken (of wij breken ze)
Soms begint de bevalling met het breken van de vliezen maar meestal breken ze pas later. Dat is ook goed want de vliezen en het vruchtwater beschermen je kindje en helpen mee om je baarmoedermond open te maken door de druk die ze geven. We zullen daarom de vliezen pas breken aan het eind van de ontsluiting als ze dan nog niet spontaan zijn gebroken. Soms zwakken de weeën af of zet de ontsluiting niet voldoende door dan breken we ze eerder. Pijn doet het breken van de vliezen niet; het enige wat je voelt is warm vocht dat naar buiten loopt. Je blijft gewoon vruchtwater aanmaken. Jullie kindje staat nu wel in open verbinding met de buitenwereld. Als je geen weeën hebt mag je niet in bad vanwege de kans op infectie.

 

Persweeën ‘duwen’ je kindje naar buiten
Als je genoeg ontsluiting hebt kan jullie baby geboren worden. De ontsluitingsweeën gaan dan over in persweeën. Wij controleren met een inwendig onderzoek of de ontsluiting volledig is. Nu je baarmoedermond openstaat is het hoofdje van jullie kindje naar beneden gezakt. Op het hoogtepunt van de weeën voel je beginnende persdrang: je hebt een sterke behoefte om te drukken die je niet tegen kunt houden. Deze persweeën komen meestal om de 4 minuten.

 

Het einde is in zicht
Goede persweeën doen al veel werk. Je kunt nu actief mee gaan persen. Pers tijdens een perswee met al je kracht mee richting je vagina en anus. Alsof je moet poepen. In het begin voel je niet altijd waar je naartoe perst. Maar als het hoofdje dieper komt wordt het duidelijker hoe je zo’n perswee kunt gebruiken om mee te persen.

 

Daar komt het hoofdje
Je kunt meekijken in de spiegel als je dat leuk vindt. Als het jullie eerste kindje is duurt het vaak even voor je het hoofdje ziet. Het komt bij elke wee een stukje verder maar gaat ook steeds weer ietsje terug. Het kindje is dan bezig om zijn of haar hoofdje door het geboortekanaal te draaien. Wij coachen je en vertellen wat er gebeurt. Bij een tweede kind hoef je meestal minder lang te persen omdat het geboortekanaal al soepel is gemaakt door het eerste kind. Je ziet het hoofdje dan al eerder en het komt tijdens een wee een flink stuk verder. Een tweede of volgende kindje wordt soms zelfs in één perswee geboren.

 

Jullie kindje wordt geboren
Als het hoofdje bijna naar buiten komt voel je het aan de onderkant tussen je vagina en anus uitrekken. Dat kan een pijnlijk en brandend gevoel zijn. Een warme washand tegen je bekkenbodem helpt. Wij geven aan wat je moet doen om te voorkomen dat je inscheurt. Je hoeft dan meestal niet meer hard te persen; het lijfje volgt snel. Even later ligt jullie kindje op je buik. Een geweldig moment.

 

De placenta (nageboorte)
Het wordt weer rustig in je buik. Omdat je geen weeën meer voelt zou je bijna vergeten dat er nog een placenta komt. De baarmoeder trekt samen om de placenta los te maken. Wij controleren of de placenta los ligt. Als dat zo is vragen we je om nog een keer mee te persen en de placenta wordt geboren. De baarmoeder trekt samen en voelt als een harde bal onder de navel.

 

Het doorknippen van de navelstreng
Als de hartslag van jullie kind niet meer te voelen is in de navelstreng kan die worden doorgeknipt. Hierna hebben jullie samen de tijd om elkaar te leren kennen.

Jouw bevalling (PDF)