Borstvoeding is een logisch vervolg op de zwangerschap. Soms gaat het van nature goed en soms is er extra aandacht voor nodig. Met name omdat we in een cultuur wonen waar borstvoeding niet altijd vanzelfsprekend is. Helaas geven zorgverleners wel eens tegenstrijdige informatie op het gebied van borstvoeding. Dat is niet alleen verwarrend, maar zorgt ook voor verwarring bij jonge moeders en tast hun zelfvertrouwen aan. Niet zo’n goede start voor een mooi onderwerp.

 

Kennis en ervaring
Het goede nieuws is dat we in onze praktijk bij elkaar opgeteld 53 jaar beroepsmatig ervaring hebben met het begeleiden van borstvoeding en persoonlijk 15 jaar ervaring. We weten dus waar we over praten. We hebben ook goede contacten met de lactatiekundigen hier in de omgeving zodat we ze meteen in kunnen schakelen als hun hulp nodig is.

 

Lees je alvast in
Binnen een uur na de bevalling drinkt je kind al voor het eerst aan de borst. Daarom is het een goed idee om al tijdens je zwangerschap te lezen over borstvoeding. Sommige baby’s drinken meteen goed, bij andere duurt het even voordat ze door hebben wat precies de bedoeling is. Als je er zelf al veel over weet, geef je je kindje ook de rust en de ruimte om het te leren. Ben je heel gespannen, dan voelt de baby dat en is de kans dat het niet zo soepel gaat groter. Problemen als tepelkloven kun je meestal voorkomen als je weet waar je op moet letten met het aanleggen van de baby.

 

Hier vind je goede informatie:

 

Waarom borstvoeding geven?
Borstvoeding is belangrijk voor jullie kindje. Als jullie baby geboren wordt moeten darmen en immuunsysteem zich nog ontwikkelen. Met borstvoeding gaat dat het best. Fabrikanten van kunstvoeding doen hun best om hun product zo veel mogelijk op borstvoeding te laten lijken, maar dat lukt nooit helemaal. Borstvoeding heeft namelijk iedere keer een andere samenstelling; flesvoeding maar één keer in de 6 maanden. In borstvoeding zitten antistoffen tegen virussen en bacteriën die op dat moment in jullie huis aanwezig zijn.

 

Voordelen

  • Moedermelk is een levend product, aangepast aan de ontwikkeling van je eigen kind,
  • De melk die je de eerste dagen na de bevalling produceert, heet colostrum. Colostrum voorziet de darmwand van een beschermend laagje en bevordert een gunstige darmrijping.
  • Borstvoeding beschermt tegen infectieziekten, zoals maag- en darminfecties, luchtweginfecties, oorontstekingen en allergieën.
  • De neurologische ontwikkeling verloopt met borstvoeding optimaal.
  • Zuigen aan de borst is een intensieve en bevredigende activiteit voor de baby; het leidt tot een goede kaakontwikkeling en dat is gunstig voor de stand van het latere gebit.
  • Borstvoeding is gratis, altijd op voorraad, vers, (na de opstartfase) gemakkelijk en altijd op de juiste temperatuur.