Erkennen

De vrouw die een kind ter wereld brengt is automatisch de moeder. De man die op het moment dat het kind geboren wordt getrouwd is met de moeder is automatisch de juridische vader van het kind. Is de biologische vader niet getrouwd met de moeder dan moet hij voor het juridisch ouderschap het kind erkennen.

 

Niet getrouwd
Ben je de vader van het kind, maar niet getrouwd met de moeder, dan moet je jullie kind erkennen als je officieel het vaderschap op je wilt nemen. Door jullie kind te erkennen zijn een aantal dingen automatisch geregeld:

 • wederzijds erfrecht tussen vader en kind
 • wederzijdse onderhoudsplicht tussen vader en kind
 • zorg- en opvoedingsplicht van de man voor het kind

 

Om je kind te erkennen kun je een afspraak maken via de website van de gemeente Eindhoven.
Hierdoor ben je als vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van jullie kind. Daarvoor moet je eerst het ouderlijk gezag aanvragen.

 

Geregistreerd partnerschap
Hebben jullie een geregistreerd partnerschap dan krijgen jullie automatisch het ouderlijk gezag over de kinderen die jullie krijgen. Als man moet je echter wel het kind erkennen om de juridische vader te worden. Dat gebeurt niet automatisch. Voor het erkennen van je kind kun je een afspraak maken via de website van de gemeente Eindhoven.

 

Duomoeders
Het kan ook zijn dat je samen met een andere vrouw jullie kindje op gaat voeden. Op de website van de Rijksoverheid lees je hoe in dat geval te handelen.

 

Registeren ziekenhuis

Als de zwangerschap ongecompliceerd verloopt kunnen jullie zelf bepalen waar je wilt bevallen: thuis of onder onze begeleiding in het ziekenhuis (poliklinisch). Kies je voor het laatste dan kun je je alvast registreren in het ziekenhuis van jullie keuze. Je hebt je identiteitsbewijs en je verzekeringskaart nodig.

 

De ziekenhuizen waar we mee samenwerken zijn:

 

Catharina Ziekenhuis Eindhoven
www.catharinaziekenhuis.nl
In dit ziekenhuis is het mogelijk om een voorlichtingsavond bezoeken.

 

St. Anna Ziekenhuis Geldrop
www.st-anna.nl
Negen keer per jaar organiseert het St Anna Ziekenhuis te Geldrop een zwangerschapsavond.

 

Máxima Medisch Centrum
http://gynaecologie.mmc.nl/
Het Maxima Medisch Centrum heeft twee locaties: Eindhoven en Veldhoven. In Eindhoven zijn geen verloskamers. Het MMC organiseert ook rondleidingen.

 

Kraamzorg

Aanmelden bij een kraamzorgbureau kan zodra je weet dat je zwanger bent: bij voorkeur voor de 16e week. Neem eerst contact op met je zorgverzekeraar. Die vertelt je met welke kraamzorgorganisaties zij een contract hebben. Na de aanmelding volgt een intakegesprek.

 

Bij een thuisbevalling assisteert de kraamverzorgster ons. Daarna zorgt ze ervoor dat jullie een fijne kraamtijd hebben met jullie pasgeboren baby. Ze doet de basiscontroles bij jou en jullie baby en houdt in de gaten of er bijzonderheden zijn. Ze geeft ook advies en praktische tips zodat je na de kraamtijd zelf voor je kindje kunt zorgen. Daarnaast ondersteunt ze ook nog in het huishouden.

 

Je kunt je zorgverzekeraar bellen of je aanmelding via internet regelen:

 

In Eindhoven zijn de volgende kraamzorgorganisaties actief:

 

Lees hier meer over kraamzorg op maat door het landelijk indicatieprotocol

 

KRAAMPAKKET

Als je gaat bevallen heb je een kraampakket nodig, ook als je poliklinisch bevalt. Je gebruikt dan bijna alles tijdens het begin van de bevalling en in je kraambed. Je hoeft echter niets mee te nemen naar het ziekenhuis.

Het kraampakket moet ten minste bevatten:

 • 1 dun kraammatras (60x90cm)
 • 4 celstof onderleggers (50×70 cm)
 • 1 bedzeil
 • 1 pak kraamverband
 • 1 pak maxi maandverband
 • 2 doosjes gaasjes (16×16 cm)
 • 100 gram watten
 • desinfecterende zeep
 • 1 flesje alcohol 70%
 • 1 plastic navelklem

 

Als je aanvullend verzekerd bent krijg je het kraampakket via je ziektekostenverzekeraar. Ben je niet aanvullend verzekerd dan kun je voor bovenstaande artikelen bij de drogist terecht.

 

Uitzetlijst