De vrouw die een kind ter wereld brengt is automatisch de moeder. De man die op het moment dat het kind geboren wordt getrouwd is met de moeder is automatisch de juridische vader van het kind. Is de biologische vader niet getrouwd met de moeder dan moet hij voor het juridisch ouderschap het kind erkennen.

 

Niet getrouwd
Ben je de vader van het kind, maar niet getrouwd met de moeder, dan moet je jullie kind erkennen als je officieel het vaderschap op je wilt nemen. Door jullie kind te erkennen zijn een aantal dingen automatisch geregeld:

 • wederzijds erfrecht tussen vader en kind
 • wederzijdse onderhoudsplicht tussen vader en kind
 • zorg- en opvoedingsplicht van de man voor het kind

 

Om je kind te erkennen kun je een afspraak maken via de website van de gemeente Eindhoven.
Hierdoor ben je als vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van jullie kind. Daarvoor moet je ook nog na de geboorte het ouderlijk gezag aanvragen.

 

Geregistreerd partnerschap
Hebben jullie een geregistreerd partnerschap dan krijgen jullie automatisch het ouderlijk gezag over de kinderen die jullie krijgen. Als man moet je echter wel het kind erkennen om de juridische vader te worden. Dat gebeurt niet automatisch. Voor het erkennen van je kind kun je een afspraak maken via de website van de gemeente Eindhoven.

 

Duomoeders
Het kan ook zijn dat je samen met een andere vrouw jullie kindje op gaat voeden. Op de website van de Rijksoverheid lees je hoe in dat geval te handelen.

 

Aangifte

Aangifte doe je nadat de baby geboren is.

 

Je bent verplicht om binnen drie dagen na de geboortedag van jullie baby aangifte te doen. Dit doe je in de gemeente waar jullie baby geboren is. Is dit niet mogelijk door het weekend of een feestdag? Dan moet je dat op de eerste werkdag na het weekend of de feestdag doen. Doe je te laat aangifte, dan riskeer je een boete.

 

Wanneer ben je bevoegd aangifte te doen

 • Als je de vader of moeder bent.
 • Als je bij de geboorte aanwezig was, bijvoorbeeld een familielid of vriend. Let op: dit mag alleen als de ouders geen aangifte kunnen doen.
 • Een medebewoner van de woning waar het kind geboren is. Let op: dit mag alleen als er niemand bij de geboorte aanwezig was.

 

Waar

www.eindhoven.nl/producten/Geboorteaangifte.htm

 

www.veldhoven.nl/geboorteaangifte

 

www.geldrop-mierlo.nl/regelen-en-aanvragen/product/geboorteaangifte-doen

 

Soms is het mogelijk aangifte te doen in het ziekenhuis als de baby daar geboren is.

 

Welke documenten heb je nodig bij de geboorteaangifte

 • Geldig paspoort of identiteitskaart van jezelf. Of een rijbewijs, als je woont in de gemeente waar je aangifte doet.
 • Geldig paspoort of identiteitskaart van de moeder. Of een rijbewijs, als de moeder woont in de gemeente waar je aangifte doet.  

 

De volgende documenten zijn niet verplicht, maar kunnen handig zijn om mee te nemen:

 • Geboortebericht van het ziekenhuis of de verloskundige met daarin de geboortenamen, geboortedatum en geboortetijd van het kind.
 • Kopie van een erkenningsakte als het kind voor de geboorte is erkend.
 • Akte van naamskeuze als bij erkenning voor de geboorte is vastgelegd welke achternaam het kind krijgt.

 

Meer informatie: rijksoverheid.nl/onderwerpen/aangifte-geboorte-en-naamskeuze-kind

 

Verzekering

Meld je kind binnen vier maanden na de geboorte bij de verzekering van de moeder aan. Voor meer informatie: zorgverzekeringslijn.nl